Op 23 april jl. is Colette Berends helaas overleden. Op 3 - 5 mei 2013 zal er een overzichtstentoonstelling van haar werk te zien zijn tijdens de Expo Veldhoven: http://www.expoveldhoven.eu/indexnl.php.


 Colette Berends (1934) is al meer dan 20 jaar actief als autodidactisch textielkunstenares. Ze schildert met stof, kant en voile. De diepe kleuren en de structuureffecten  van dit materiaal zijn niet te evenaren met de traditionele schilderkunst.

Voor haar textielkunst gebruikt Colette Berends vaak onderwerpen uit de filmwereld, nachtclubs, romantische theaters, balletten, de liefde tussen man en vrouw, moeder en kind.
 
"Een beetje autobiografisch is het wel. Al moet je daar niet te diep bij graven. Ik heb in nachtclubs gewerkt, ik hou van theater, de liefde is iets dat je bezighoudt. En zo'n moeder en kind; ik heb nooit kinderen kunnen krijgen, maar daarom kan ik nog wel begrijpen wat het is om moeder te zijn." 
 
Met gebruikmaking van de unieke kleur en glans van textiel, weet zij haar textielschilderijen een grote uitdrukkingskracht mee te geven. Om een idee te geven: in Moeder en kind, een plaatje van 29 bij 37 centimeter, zitten 300 stukjes stof verwerkt. 

"Er zit een ongelooflijke hoeveelheid kleuren in mijn werk. En prachtige materialen! Ik werk met restjes stof van o.a.  Frank Govers en Rob Kroner." 

Haar publicaties, televisieprogramma's en belangrijke exposities zorgden voor internationale bekendheid. Zij behaalde onder meer de eerste prijs op de championship of quilts en geeft nog zeer regelmatig lezingen over haar werk in binnen- en buitenland.